کمردرد و گردن درد ازجمله ضایعاتی هستند که اکثر افراد در طول عمر خود حدا قل یکبار آن را تجربه میکنند. وتنها زمانی در صدد رفع آن برمی آیند که علا یم باشدت قابل توجهی بروز کرده باشد و چه بسا بی توجهی به این مشکل ظاهرا ساده ممکن است باعث عواقب خطرناکی برای فرد شود.
بررسیهای مختلف نشان می دهد افراد مبتلا به کمر درد وگردن درد اغلب مواقع با رعایت نکا تی ساده می توانند از بروز ضایعات خطرناک پیشگیری نمایند وهر چه سریعتر علایم را بهبود بخشند.
امروزه اکثر متخصصان معتقدند که ورزشهایی مثل: پیاده روی وشنا ممکن است دربهبود کمر درد مفید باشد. زیرا این ورزشها باعث تقویت عضلات اطراف ستون مهره ها ومفاصل شده و باعث تعادل وتناسب اندام می گردد.
حرکاتی نظیر خم شدن ناگهانی ویا بلند کردن اشیا با روش غلط و یاچرخیدن و پیچش ناگهانی کمر باعث صدمات جدی به ناحیه کمر میشود.
در این مطلب آموزشی سعی شده ورزشهای مناسب جهت تقویت عضلات اطراف ستون مهره ها وشکم آموزش داده شود. امید است مطالب ارایه شده مورد استفاده همگان قرار بگیرد.
درمان :
دررابطه با درمان کمردرد باید متذکر شد علاوه بر درمانهای کلاسیک نظیر دارو درمانی با مسکن و ضد التهاب های رایج و گاها انواع کورتن ها که عمد تا در صورت مصر ف طولانی مدت دارای عوارض جانبی بسیار میباشد انجام طب سوزنی می تواند در بهبود کمردرد هایی از نوع اسپاسم عضلات و یا دیسک بین مهره ای کاملا موثر باشد.
قطعا وجود اختلالاتی نظیر اختلال در کنترل ادرار / پایدار ماندن درد/ ویا کاهش قدرت یا ناتوانی در خم کردن کف پا نیازمند عمل جراحی میباشند . عمل جراحی در 80 در صد موارد موثر است ولی در50درصد موارد با وجود قطع درد ممکن است اختلا لات حسی وحرکتی باقی بمانند .
لازم به یادآوری است که ورزش وفیزیوتراپی در هفته های نخست نقشی در بهبودی نداشته و استراحت نقش مهمتری در روند درمان خواهد داشت.
طول دوره درمان با متد طب سوزنی بسته به شدت درگیری می تواند متفاوت باشد . اما بطو معمول تعداد جلسات درمانی حدودا 15 تا 20 جلسه می باشد.
طب سوزنی با مکانیسم تحریک و ترشح اندورفین ها باعث کاهش درد و نهایتا بهبودی خواهد شد. توجه به توصیه ها وورزشهای موثردر این زمینه البته پس از فاز حاد بیماری میتواند سرعت بهبودی را افزایش دهد.
ورزش ها و توصیه های مهم برای کمر دردها از جمله بیرون زدگی دیسک بین مهره ای(سیاتیک).
1-حتی الامکان از پوشیدن کفشهای پاشنه بلند خود داری شود.
2-نشستن به گونه ای باشد که گودی کمر ازبین برود.
3-طاقباز وبا زانوهای خم بخوابید. یا به پهلو خوابیده و یکی از دوزانو راخم کنید.سفتی تخت وتشک باید در حد متوسط باشد.
4-هنگام حمل بار,آن را از خط کمر بالاتر نبرید.
5-هرگز به طرف عقب خم نشوید.
6- با زانوهای بازوصاف به سمت جلو خم نشوید.
7-حتی الامکان از ایستادن طولانی خود داری کنید.
8- همیشه از خم کردن سر به عقب خود داری کنید.
9-هنگام خوابیدن همیشه از یک بالش مناسب استفاده کنید
10-هرگز به روی شکم نخوابید.
11-هنگام نشستن باسن را به سمت جلو آورده وبه پشتی صندلی تکیه دهید طوری که گودی کمر از بین برود.
12-پنج دقیقه ورزش روزانه بهتر از یک ساعت ویک بار نرمش درهفته است.
13- درموقع کمردرد حتی الامکان استراحت کنید حتی به انجام کارهایی نظیر جارو زدن ومرتب کردن تختخواب هم نپردازید
14-بستن ناحیه کمر به طورموقت باشال یا وسایل مشابه در موقع انجام کارهای سنگین یا درموقع سفر طولانی ازوارد آمدن فشار زیاد به کمرجلوگیری می کند.
15 -هیچگاه برای مدت طولانی دریک وضعیت ثابت نمانید
16-هرچنددقیقه یکبار وزن راازیک پابه پای دیگرمنتقل نمایید .